fbpx

Återvinning av förpackningar på restauranger

2 Apr 2024Förpackningar, Miljö

För att minska nedskräpningen från engångsförpackningar har det europeiska förpackningsdirektivet krävs införandet av ett “Extended Producer Responsibility” (EPR)-system för hantering av plastförpackningar. Inom restaurangbranschen innebär detta att restauranger och matbutiker kommer att behöva ta ansvar för återvinning eller återanvändning av förpackningsprodukter på egen hand. Serveringar som har fler än 150 kunder om dagen ska också från den 1 januari 2024 kunna erbjuda mat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor till sina kunder. Återvinningen av förpackningar på restauranger som nyttjar engångsförpackningar kommer att utgöra en betydande del av ansträngningarna för att få en bättre miljöpåverkan.

Vilka förpackningar omfattas?

När det gäller återvinning av förpackningar på restauranger som använder engångsförpackningar betonas vikten av att minska miljöutmaningarna. Möjligheten att bedöma om en vara är konstruerad och lanserad på marknaden med tanke på återanvändning är en viktig bedömning.
En sådan produkt omfattas när:

  1. Den är planerad och utformad för att kunna användas upprepade gånger innan den slutligen kasseras, eftersom den behåller sin funktionalitet och integritet över flera användningstillfällen.
  2. Uppfattas och används oftast av konsumenter som är avsedd för återanvändning.
  3. Produkten omfattas oavsett om den har med lock eller utan.

MATLÅDOR

Även matlådor som förpackningar regleras enligt reglerna om engångsprodukter. För att en matlåda ska inkluderas av förordningen om engångsprodukter behöver den användas för snabbmat. Med andra ord, en matlåda, oavsett om den har lock eller inte, omfattas av förordningen när den används för livsmedel som:

  • Är avsedda att ätas direkt, antingen vid försäljningsstället eller på någon annan plats.
  • Vanligtvis konsumeras direkt ur förpackningen.
  • Är redo att ätas utan någon ytterligare förberedning, som till exempel tillagning, kokning eller uppvärmning.

Muggar

Muggar, enligt förordningen om engångsprodukter, är glas-, koppar- eller mugg liknande kärl avsedda för drycker, antingen varma eller kalla, som vanligtvis dricks direkt ur muggen. Muggen kan vara med lock eller utan. 

Muggar omfattas av förordningen när:

  • Den konsumeras med eller utan vätska.
  • Är tillverkad helt eller delvis i plast.

Snabbmat

Enligt förordningen innebär snabbmat mat som är avsedd att ätas direkt på försäljningsstället eller tas med för att konsumeras kort tid efter köpet på annan plats. Den ska också vara avsedd att ätas direkt ur förpackningen och vara redo att ätas utan ytterligare tillagning, uppvärmning eller andra beredningar från konsumentens sida. Detta innebär att kravet inte gäller för matlådor där maten behöver värmas eller beredas ytterligare av konsumenten innan den konsumeras.

Dessa regler är tillämpliga för dem som erbjuder snabbmat i engångsmatlådor. Det är alltså viktigt att uppmärksamma dessa riktlinjer när man tillhandahåller snabbmat för att säkerställa överensstämmelse med förordningen.

Smartförpacknings förpackningar

Vi strävar efter att främja hållbar och miljövänlig verksamhet i varje aspekt av vår produktion. Vårt fokus på hållbarhet sträcker sig över hela vår produktlinje för att erbjuda dig en rad av miljövänliga alternativ utan att kompromissa med kvalitet och funktionalitet.

Våra papperspåsar är tillverkade av 100% livsmedelssäkert material och nyfiber, vilket inte bara garanterar hög kvalitet utan också minimerar vår påverkan på miljön. För att ytterligare stödja miljön är alla våra papperspåsar FSC-märkta, och de färger vi använder är vattenbaserade och i överensstämmelse med Livsmedelsverkets riktlinjer.

När det kommer till våra muggar använder vi endast 100% kraftliner enligt specifikationerna 115KL/112FL/115KL. Tryckningen görs med vattenbaserat och livsmedelsgodkänt bläck för att säkerställa säkerheten och kvaliteten på våra produkter.

I vårt engagemang för hållbarhet erbjuder vi också biologiskt nedbrytbara sugrör tillverkade av papper och bambu. Dessa alternativ är inte bara miljövänliga utan utgör även ett utmärkt val för kunder som strävar efter att minska sin egen miljöpåverkan.

Vi tar stolt ansvar för att producera högkvalitativa nudelboxar som inte bara uppfyller dina krav för varumärket eller evenemanget, utan också är skapade med miljön i åtanke. 

Vi leverar förpackningar som stärker ditt varumärke och bygger lojala kunder.

Smartförpackning

Gjutegården 194
436 45 Askim
Mån-fre 08:00-17:00

 

Digital strategi & hemsida MABAdvisory AB