fbpx

Engångsplastdirektiv och Plastdirektivet för engångsbruk

21 Aug 2024Miljö, Förpackningar

Från och med januari 2024 har Sverige, tillsammans med EU, infört omfattande förordningar enligt engångsplastdirektivet. De senaste restriktionerna i Sverige kring engångsplast för take away-förpackningar har blivit striktare i linje med EU och infört ett förbud mot vissa engångsprodukter av plast, inklusive bestick, tallrikar, sugrör och matbehållare av expanderad polystyren.

Denna lagstiftning syftar till att minska plastavfallet och främja mer hållbara alternativ:

  • Från och med juli 2024: Dryckesflaskor av plast måste ha lock som sitter kvar på behållaren.
  • Reduktionsmål: Förordningen sätter upp mål för att minska förpackningsavfallet med 5 % till 2030, 10 % till 2035 och 15 % till 2040.
  • I enlighet med EU-direktivet har Sverige förbjudit föremål som plastbestick, tallrikar, sugrör och omrörare.

Sverige, i linje med EUregler, har också vidtagit åtgärder för att ta itu med plastavfall genom Utökat producentansvar. Sverige har implementerat system där producenter står för kostnaderna för avfallshantering och sanering av engångsplaster. Detta inkluderar allmänhetens medvetenhetskampanjer för att minska plastavfallet.

Europeiska unionen (EU) har antagit flera nya lagar för att hantera miljöpåverkan från engångsplaster och förpackningar, med betydande konsekvenser för take-away-produkter. Dessa regler är en del av en bredare EU-strategi.

Särskilda åtgärder i Sverige gällande engångsplastdirektiv & plastdirektivet för engångsbruk

De senaste restriktionerna i Sverige kring engångsplast för take away-förpackningar har blivit striktare i linje med EU:s engångsplastdirektiv. Från och med januari 2024 har Sverige infört ett förbud mot vissa engångsprodukter av plast, inklusive bestick, tallrikar, sugrör och matbehållare av expanderad polystyren. Denna lagstiftning syftar till att minska plastavfallet och främja mer hållbara alternativ.

Många restauranger och caféer måste nu hitta alternativ till plastförpackningar. Detta innebär att använda material som papper, kartong eller biologiskt nedbrytbara plastalternativ.

Hållbarhet: Vår MOOD FOR FOOD-serie är biologiskt nedbrytbar och komposterbar, vilket gör den till ett miljövänligt alternativ jämfört med plast. Dessa förpackningar är flexibla och enkla att använda och kan anpassas till olika storlekar och tjocklekar.

När du väljer leverantör till dina take away-förpackningar är det viktigt att kontrollera specifikationerna för att säkerställa att de uppfyller miljökraven. Dessutom bör du säkerställa att pappret är certifierat för livsmedelsanvändning och uppfyller relevanta miljöstandarder.

Greasproof-papper: Greasproof-papper, som ofta används för att förpacka fet eller oljig mat, har väckt miljöhänsyn på grund av närvaron av vissa kemikalier som PFAS (per- och polyfluoralkylsubstanser). Dessa kemikalier är kända för sin beständighet i miljön och potentiella hälsorisker, inklusive cancerframkallande egenskaper och endokrinstörningar.

För närvarande arbetar Sverige, tillsammans med flera andra europeiska länder, på stränga regleringar för att begränsa användningen av alla PFAS i livsmedelsförpackningar på grund av deras miljö- och hälsopåverkan. Dessa regleringar syftar till att eliminera användningen av PFAS i alla tillämpningar, inklusive Greasproof-papper, senast 2025.

Även om Greasproof-papper är allmänt använt inom matleverans och förpackning på grund av dess effektivitet vid hantering av fet och oljig mat, kommer de kommande regleringarna att kräva en övergång till mer hållbara och säkra alternativ. Vissa företag har redan börjat utveckla PFAS-fria Greasproof-papper gjorda av förädlade fibrer och andra miljövänliga material. Företag inom matleverans och förpackning kommer att behöva övergå till säkrare, PFAS-fria alternativ för att följa de kommande miljöregleringarna.

Vi leverar förpackningar som stärker ditt varumärke och bygger lojala kunder.

Smartförpackning

Gjutegården 194
436 45 Askim
Mån-fre 08:00-17:00

 

Digital strategi & hemsida MABAdvisory AB