fbpx

Förpackningssorter takeaway & material

18 Mar 2023Förpackningar, Material, Miljö

Förpackningssorter takeaway & material

När det gäller förpackningsmaterial för takeaway-förpackningar finns det ett antal alternativ att välja mellan. Varje material har sina egna för- och nackdelar, och valet av material beror på olika faktorer såsom kostnad, hållbarhet, användarvänlighet, miljöpåverkan och kundpreferenser. Vi går igenom alla förpackningssorter och dess fördelar och nackdelar för takeaway.

förpackningssorter takeaway - förpackningsmaterial
  • Plastförpackning
  • Pappersförpackning
  • Aluminiumförpackning
  • Glasförpackning
  • Biologiskt nedbrytbar förpackning

Förpackningssorter

Plastförpackning

Plast är en vanligt förekommande form av förpackning för takeaway-mat på grund av dess låga kostnad och mångsidighet. Men det finns både för- och nackdelar med att använda plast som förpackning.

Fördelar med plast

En av de största fördelarna med plast är att de oftast är mer hållbara än andra förpackningsmaterial och kan motstå nötning, tryck och tål temperaturförändringar, vilket gör dem idealiska för takeawayförpackningar som behöver skydda maten under transport.

Plast är också en mångsidig form av förpackning. Det kan formas till olika former och storlekar för att passa olika typer av mat.

Nackdelar med plast

En av de största nackdelarna med plast som förpackning är dess negativa inverkan på miljön. Plast tar lång tid att brytas ner och kan orsaka föroreningar i naturen. Enligt en rapport från Ellen MacArthur Foundation, en ledande organisation inom cirkulär ekonomi, finns det år 2050 en risk att det finns mer plast än fisk i havet.

En annan nackdel med plast är dess negativa inverkan på hälsan. Plast kan innehålla kemikalier som kan läcka ut i maten, särskilt när maten förvaras i höga temperaturer. En studie publicerad i tidskriften Environmental Health Perspectives visade att plastburkar och förpackningar innehöll höga nivåer av bisfenol A (BPA), en kemikalie som har kopplats till hormonella störningar och andra hälsoproblem.

I Sverige infördes en plastskatt den 1 juli 2021 vilket innebar en extrakostnad på 3 kronor per kilo plast som tillverkas eller importeras vilket gör att plast inte längre är bland de biliagste alternativen.

Vi på Smartförpackning handlar inte med plast.

Pappersförpackning

Papper är ett populärt alternativ till plast som förpackning för takeaway-mat. Papper har flera fördelar som gör det till en attraktiv förpackning för företag och konsumenter.

Fördelar med papper

En av de största fördelarna med papper som förpackning är dess positiva inverkan på miljön. Papper är en förnybar resurs som är lätt att återvinna, vilket gör det till ett miljövänligt val för företag som vill minska sin miljöpåverkan. Enligt European Paper Recycling Council (ERPC) återvanns 72,5% av allt papper och kartong i Europa år 2019, vilket minskade behovet av att avverka skogar och minska utsläppen av växthusgaser.

Papper är också en säker förpackning för mat. Det är tillverkat av naturliga råvaror och innehåller inga farliga kemikalier som kan läcka ut i maten. Pappersförpackningar kan också tillverkas med en beläggning som gör att de är vatten- och fettavvisande, vilket gör dem till ett utmärkt val för takeaway-mat som innehåller såser eller fet mat.

Nackdelar med papper

En nackdel med papper som förpackning är dess begränsade styrka och hållbarhet. Papper kan inte hålla lika hög vikt som plast eller aluminiumfolie och kan risker att gå sönder.

En annan nackdel är att det blir mjukt och sönderfallande om det kommer i kontakt med vätskor eller fuktighet under längre tid.

Aluminiumförpackning

Aluminiumfolie är en vanligt förekommande form av förpackning för takeaway-mat på grund av dess höga värmetålighet och förmåga att hålla maten varm och färsk. Men det finns både för- och nackdelar med att använda aluminiumfolie som förpackning.

Fördelar med aluminiumfolie

En av de största fördelarna med aluminiumfolie är dess höga värmetålighet. Aluminiumfolie kan hålla maten varm och färsk under en längre tid, vilket gör den idealisk för takeaway-mat. En studie publicerad i Journal of Food Science visade att aluminiumfolie var en effektiv form av förpackning för att minska förlusten av näringsämnen i maten.

Aluminiumfolie är också en lätt och praktisk form av förpackning. Den tar minimalt med plats, vilket gör den lätt att förvara och transportera. Dessutom är den enkel att använda och forma runt maten, vilket gör den idealisk för att hålla takeaway-mat varm och färsk.

Nackdelar med aluminiumfolie

En av de största nackdelarna med aluminiumfolie är dess negativa inverkan på miljön. Tillverkningen av aluminiumfolie kräver mycket energi och vatten, och kan orsaka föroreningar i miljön. Dessutom är aluminiumfolie inte återvinningsbart på samma sätt som andra former av förpackningar, såsom glas och papper.

En annan nackdel med aluminiumfolie är att det kan vara skadligt för hälsan. Aluminium är en av de vanligaste metallerna på jorden och finns i luften, vattnet och jorden. Studier har visat att höga nivåer av aluminium i kroppen kan orsaka hälsoproblem såsom benskörhet, njurskador och neurologiska sjukdomar. Även om det inte finns bevis på att aluminiumfolie i sig är farligt att använda som förpackning för mat, så finns det risker för att det finns en överföring av aluminium till maten när den förvaras i aluminiumfolie.

Smartförpackning handlar inte med aluminiumfolie.

Glasförpackning

Glasförpackningar är ett hållbart alternativ för takeaway-mat eftersom de är återanvändbara och återvinningsbara. De har också en hög värmetålighet, vilket gör dem idealiska för att hålla varma rätter varma och kalla rätter kalla. 

Fördelar med glasförpackningar

Glasförpackningar är miljövänliga eftersom de är tillverkade av naturliga material som sand, kalk och soda. De är också återanvändbara och kan användas om och om igen. En studie från Glass Packaging Institute visade att glasförpackningar i genomsnitt återanvänds 11 gånger innan de återvinns. Detta minskar avfallet och sparar resurser.

Glasförpackningar är också återvinningsbara och kan återvinnas i det oändliga utan att förlora kvalitet eller styrka. Enligt en rapport från European Container Glass Federation (FEVE), återvinns 74% av alla glasförpackningar i Europa. Återvinning av glas minskar avfallet och minskar utsläppen av växthusgaser.

Glasförpackningar är också säkra för livsmedel eftersom de inte innehåller några kemikalier som kan läcka ut i maten. De är också luktfria och smaklösa, vilket bevarar smaken på maten.

Nackdelar med glasförpackningar

En av de största nackdelarna med glasförpackningar är att de är tunga och sköra. Detta gör dem mindre lämpliga för takeaway-mat eftersom de kan vara svåra att transportera och hantera. Dessutom kan de gå sönder om de tappas eller utsätts för stötar.

En annan nackdel med glasförpackningar är att tillverkningen av dem kräver mycket energi och vatten. Enligt en rapport från Glass Packaging Institute kräver tillverkningen av glasförpackningar 50% mer energi än tillverkningen av plastförpackningar och 20 gånger mer vatten. Detta kan ha en negativ inverkan på miljön.

Glasförpackningar kan också vara dyrare än andra typer av förpackningar. En studie från The Freedonia Group visade att glasförpackningar i genomsnitt kostar mer än dubbla priset jämfört med plastförpackningar. Detta kan göra dem mindre tillgängliga för små företag och företag med låga budgetar.

Biologiskt nedbrytbar förpackning

Biologiskt nedbrytbara förpackningar har blivit alltmer populära bland företag som vill minska sin miljöpåverkan och erbjuda mer hållbara produkter. Men trots dess fördelar finns det också nackdelar att överväga.

Fördelar med biologiskt nedbrytbara förpackningar

En av de främsta fördelarna med biologiskt nedbrytbara förpackningar är dess positiva inverkan på miljön. De är tillverkade av naturliga råvaror, såsom stärkelse och cellulosa, och bryts ned av mikroorganismer till naturliga föreningar som inte skadar miljön. Enligt en studie publicerad i Journal of Cleaner Production kan biologiskt nedbrytbara förpackningar minska koldioxidutsläppen med upp till 72% jämfört med plastförpackningar.

Biologiskt nedbrytbara förpackningar kan också uppfylla konsumenternas ökande krav på miljövänliga produkter. En undersökning från Euromonitor visar att 65% av konsumenterna väljer miljövänliga förpackningar om det finns tillgängligt.

Nackdelar med biologiskt nedbrytbara förpackningar

En nackdel med biologiskt nedbrytbara förpackningar är dess höga kostnad. Tillverkningsprocessen för dessa förpackningar är mer komplicerad och kräver högre investeringar än traditionella plastförpackningar. Detta kan göra det svårt för mindre företag att ha råd med dem.

En annan nackdel är att biologiskt nedbrytbara förpackningar kan inte alltid brytas ned på ett säkert sätt. Om de hamnar i en deponi där de inte kan komma i kontakt med tillräckligt med syre kan de inte brytas ned på rätt sätt och orsaka skador på miljön. En studie publicerad i tidskriften Waste Management visade att vissa biologiskt nedbrytbara förpackningar inte bryts ner snabbt nog och därför inte har någon betydande fördel för miljön.


Kostnad förpackningsmaterial

Det är svårt att ge en definitiv ranking av vilket förpackningsmaterial som är dyrast respektive billigast för takeaway-förpackningar eftersom kostnaden kan variera beroende på en rad faktorer såsom storlek, form, design och materialtjocklek. Generellt sett är glas ofta det dyraste alternativet medan plast och papper är relativt billigare.

En studie som publicerades i Journal of Cleaner Production jämförde kostnaden för att producera olika typer av förpackningsmaterial för mat och drycker. Resultaten visade att glas var det dyraste materialet att producera, följt av bioplast och aluminium. Papper och plast var de billigaste materialen att producera.


Vilket är då bästa förpackningsmaterialet?

Pappersförpackningar är det material som är bäst för takeaway mat, anledningen är att det är bland de mest miljövänliga alternativen att både tillverka och bryta ner. Kunder som handlar mat äter oftast den omgående eller reser en kortare sträcka. Detta medför att trots att den inte är bäst av alternativen på att hålla värmen så är den tillräckligt bra då den oftast inte behöver göra det en längre tid. Kostnaden för pappförpackningar är relativ låg och de flesta företag erbjuder även möjlighet till personliga designer av förpackningen till en lägre kostnad, vilket passa utmärkt för de som vill ha sin personliga prägel på förpackningen. Den är lätt och relativt enkel att förvara då de oftast är vik och stapelbara. Papp innehåller inga farliga ämnen som kan läcka ut i maten då det är naturliga material. Papp i sig är känsligt mot vätska och fukt vilket är därför det är viktigt att välja förpackningar från tillverkar som använder vätskeavvisande beläggning för att avvisa olja och fett.

Olika förpackningar bla. papperskasse, pizzakartong och kartongbox

Vi leverar förpackningar som stärker ditt varumärke och bygger lojala kunder.

Smartförpackning

Gjutegården 194
436 45 Askim
Mån-fre 08:00-17:00

 

Digital strategi & hemsida MABAdvisory AB